Képtár
Pannonhalmi borvidék
Publikált: 15/09/2012 közzétette: www.wineroutes.hu
PANNONHALMI BORVIDÉK
Területe: 618 ha
Klíma:
A Bakonyvidék, részben a győri medence, a Marcali medence agroökológiai körzete gyakorol hatást. Időjárási viszonyai kiegyenlítettek, országos viszonylatban közepes fény-, hő-, és jó csapadékellátottságú.
Történelem:
Az egyik legkorábbi borvidék, ahol a magyarországi Bencés Főapátság uradalmaiban, falvaiban, - a Szent Márton Hegyen - már az államalapítás után szőlőt termeltek és bort szűrtek. A filoxéra óriási kártétele után a Főapát és a Rend papjai a falusi templomok szószékeiről az uradalmak pedig fejlett gazdálkodásuk mintaképével hirdették a helyes és a racionális szőlőtermesztést és borászatot.
Talaj:
A területre a harmadidőszaki üledéken, illetve löszön kialakult agyagbemosódásos barna erdőtalajok jellemzőek. Kisebb részarányban csernozjom barna erdőtalajok és barna földek is képződtek. A borvidéken nagy az erősen erodált területek aránya.
Az időjárási viszonyok kiegyenlítettek; a borvidék mérsékelten meleg, mérsékelten száraz, viszonylag enyhe telű. A kevés (500-600 mm.) csapadék ellenére aszály ritkán károsítja az ültetvényeket, mert az itteni talajféleségek jól megőrzik a vizet.
Jellemző szőlő:
A borvidéken szinte kizárólag a fehérborszőlő-fajtákkal foglalkoznak. A legelterjedtebb fajták közé tartozik az olaszrizling, a rizlingszilváni, a rajnai rizling és a tramini. A borvidéken a korábbi évtizedekben testes, oxidatív típusú borokat készítettek, újabban friss, illat- és zamatanyagokban gazdag reduktív borok a jellemzőek.