Warning: session_start() [function.session-start]: Cannot send session cookie - headers already sent by (output started at /web/kszk/wineroutes.hu/www/article/print.php:95) in /web/kszk/wineroutes.hu/www/includes/views/view_article_detail_50.php on line 21

Warning: session_start() [function.session-start]: Cannot send session cache limiter - headers already sent (output started at /web/kszk/wineroutes.hu/www/article/print.php:95) in /web/kszk/wineroutes.hu/www/includes/views/view_article_detail_50.php on line 21

Képtár

Pannonhalmi borvidék

Pannonhalmi borvidék

Publikált: 15/09/2012 közzétette: www.wineroutes.hu

» Borvidékek

PANNONHALMI BORVIDÉK 

Területe: 618 ha

Klíma:

A Bakonyvidék, részben a győri medence, a Marcali medence agroökológiai körzete gyakorol hatást. Időjárási viszonyai kiegyenlítettek, országos viszonylatban közepes fény-, hő-, és jó csapadékellátottságú.

Történelem:

Az egyik legkorábbi borvidék, ahol a magyarországi Bencés Főapátság uradalmaiban, falvaiban, - a Szent Márton Hegyen - már az államalapítás után szőlőt termeltek és bort szűrtek. A filoxéra óriási kártétele után a Főapát és a Rend papjai a falusi templomok szószékeiről az uradalmak pedig fejlett gazdálkodásuk mintaképével hirdették a helyes és a racionális szőlőtermesztést és borászatot.

Talaj:

A területre a harmadidőszaki üledéken, illetve löszön kialakult agyagbemosódásos barna erdőtalajok jellemzőek. Kisebb részarányban csernozjom barna erdőtalajok és barna földek is képződtek. A borvidéken nagy az erősen erodált területek aránya.
Az időjárási viszonyok kiegyenlítettek; a borvidék mérsékelten meleg, mérsékelten száraz, viszonylag enyhe telű. A kevés (500-600 mm.) csapadék ellenére aszály ritkán károsítja az ültetvényeket, mert az itteni talajféleségek jól megőrzik a vizet.

Jellemző szőlő:

A borvidéken szinte kizárólag a fehérborszőlő-fajtákkal foglalkoznak. A legelterjedtebb fajták közé tartozik az olaszrizling, a rizlingszilváni, a rajnai rizling és a tramini. A borvidéken a korábbi évtizedekben testes, oxidatív típusú borokat készítettek, újabban friss, illat- és zamatanyagokban gazdag reduktív borok a jellemzőek.

Értékelés