Képtár
A bor tárolása
Publikált: 15/09/2012 közzétette: WineRoutes.hu
A levegő hőmérséklete
Borainkat állandó hőmérsékleten kell tárolnunk. A palackozott bor
optimális érlelési hőmérséklete 10-14 ?C közötti. Ha ennél hidegebb
helyen tároljuk, lelassulnak az érlelődési folyamatok, nagyon alacsony
hőmérsékleten leállnak. Melegebb hőmérséklet esetén oxidáció léphet
fel.
Tiszta, szagmentes levegő
A bor ,,lélegzik" a parafadugón keresztül. Érzékeny (minden környezeti
változásra, így a) szagokra, amiket könnyen átvesz. Ezért fontos a
tiszta, friss levegő a tárolás, érlelés folyamán.
A levegő páratartalma
A páratartalom a parafadugó élettartamát befolyásolja. A megfelelő érték
az 50% - 80 % közötti. A kisebb érték alatt a dugó kiszárad, ha
efölötti, akkor pedig a palackról leválik a címke.
Fényviszonyok
A fénysugarak - főleg az UV sugarak - felgyorsítják az oxidációt. A bornak
a legmegfelelőbb a sötét, de legalább félhomály.
Nyugalom
Fontos szerepe van a nyugalomnak is, a vibrációmentességnek. Jó helyre kell
pakolnunk a borainkat, hogy esetleges kóstoláskor ne kelljen átpakolni
minden egyes üveget, mert a legalsó palackot szeretnénk élvezni.
A bor élő anyag, tároláskor is folyamatosan érik, érlelődik.
Pár szőlőfajta a palackozás után hosszú éveken keresztül is
fejlődőképes.
Bortárolásra a legalkalmasabb hely a borospince.