Warning: session_start() [function.session-start]: Cannot send session cookie - headers already sent by (output started at /web/kszk/wineroutes.hu/www/article/print.php:95) in /web/kszk/wineroutes.hu/www/includes/views/view_article_detail_50.php on line 21

Warning: session_start() [function.session-start]: Cannot send session cache limiter - headers already sent (output started at /web/kszk/wineroutes.hu/www/article/print.php:95) in /web/kszk/wineroutes.hu/www/includes/views/view_article_detail_50.php on line 21

Képtár

A bor tárolása

A bor tárolása

Publikált: 15/09/2012 közzétette: WineRoutes.hu

» Amit a borról tudni érdemes

A levegő hőmérséklete



Borainkat állandó hőmérsékleten kell tárolnunk. A palackozott bor
optimális érlelési hőmérséklete 10-14 ?C közötti. Ha ennél hidegebb
helyen tároljuk, lelassulnak az érlelődési folyamatok, nagyon alacsony
hőmérsékleten leállnak. Melegebb hőmérséklet esetén oxidáció léphet
fel.

Tiszta, szagmentes levegő

A bor ,,lélegzik" a parafadugón keresztül. Érzékeny (minden környezeti
változásra, így a) szagokra, amiket könnyen átvesz. Ezért fontos a
tiszta, friss levegő a tárolás, érlelés folyamán.

A levegő páratartalma

A páratartalom a parafadugó élettartamát befolyásolja. A megfelelő érték
az 50% - 80 % közötti. A kisebb érték alatt a dugó kiszárad, ha
efölötti, akkor pedig a palackról leválik a címke.

Fényviszonyok

A fénysugarak - főleg az UV sugarak - felgyorsítják az oxidációt. A bornak
a legmegfelelőbb a sötét, de legalább félhomály.

Nyugalom

Fontos szerepe van a nyugalomnak is, a vibrációmentességnek. Jó helyre kell
pakolnunk a borainkat, hogy esetleges kóstoláskor ne kelljen átpakolni
minden egyes üveget, mert a legalsó palackot szeretnénk élvezni.

A bor élő anyag, tároláskor is folyamatosan érik, érlelődik.
Pár szőlőfajta a palackozás után hosszú éveken keresztül is
fejlődőképes.
Bortárolásra a legalkalmasabb hely a borospince.

Értékelés