MagyarEnglishEspañolFrançaisDeutsch

Képtár

Zánka-Nivegy-völgyi borút

Zánka-Nivegy-völgyi borút

Publikált: 15/09/2012 közzétette: Forrás: balatoniborut.hu

» Borutak

A legenda szerint a Nivegy-völgy már a magyar honfoglalás idején lakhellyé vált. Buda vitéz telepedett meg az északi oldal lankáin. A települést ma is Óbudavárnak nevezik. A vitéznek három fia volt, István, Jakab és Antal. Amikor felcseperedtek, apjuk felvitte őket a közeli Halom-hegy tetejére, ahonnan mindhármuknak, egy-egy nyílvesszőt kellett kilőniük. Ahol a nyilak földet értek, a három fiú kialakíthatta saját udvarházát.
Így lett István – Csicsa – Balatoncsicsó, Jakab Szentjakabfa és Antal Szentantalfa alapítója. A Balaton irányába haladva következik Tagyon, a Balaton parton pedig Zánka terül el. Lakosságuk egyenként ezer fő alatti (Zánka kb. 980 fő), és itt találjuk az ország egyik legkisebb községét Óbudavárt 71 fővel.

A völgyben lévő településeket az okiratok a XII. századtól említik először, de megállapítják azt is, hogy a Rómaiaknak kedvelt letelepedési helyük volt, sőt szőlőt már ők is termeltek. A völgy településeinek érdekes sajátossága a sok templom. Egy-egy faluban kettőt, hármat is találhat a szemlélődő látogató. Több évszázados építmények dicsérik hajdan dicső korok emlékét. Balázs szőlőhegyen található Puszta templomrom XIII. századbeli, valaha a település temploma volt, ahol Balázs-napi misét celebrálnak minden évben. Zánkán ma is álló református templom egyes részei a XII. századból származnak. A település tájházban mutatja be a régmúlt idők használati és munkaeszközeit. Itt található Európa legnagyobb Gyermek és Ifjúsági Centruma.

 

Tagok:


Antmann Családi Pince
Cseh Családi Pince
Dobosi Pincészet
Gergely Borház
Lídia Borház
Mersics Porta
Molnár Családi Pince
Molnár Zoltán
Móró Pince
Péringer Családi Pince
Péringer Pince
Scher Családi Borpince
Soma Borpince
Steixner Pince
Szabó és Fia Borpince
Szarka Pince
Szent Antal Pincészet
Theodora Étterem
Vidosa Pince
Zsóka Fogadója

Értékelés