MagyarEnglishEspañolFrançaisDeutsch

Képtár

 

Több száz bort mustrálnak a Szent György-hegyi Napokon

Publikált: 23/04/2013 közzétette: Turizmus online.hu

» Borok és borszőlők
» Borutak
» Gasztronómia
» Hírek a bor világából
» Koktélok borral, pezsgővel

A Szent György-hegyi napok története 21 éve kezdődött: Tóth János Zoltán hegyközségi elnök, a Vinum Vulcanum Borlovagrend nagymestere szorgalmazta, hogy a Tapolcai medence egyik legszebb tanúhegye országosan is ismert legyen; a Szent György-hegy Hegyközsége, a Szent György-hegyért Alapítvány és a Szent György-hegy önkormányzatai (Hegymagas, Kisapáti, Raposka és Tapolca) azóta évről évre megrendezik ezt a szakmai, gasztronómiai, kulturális, turisztikai programot - mondta a tapolcai önkormányzat sajtóreferense, Kovács Melinda az MTI-nek.
A majd' egy héten át tartó rendezvény megnyitója után veszi kezdetét a Szent György-hegyi borok versenye, amelyet hatalmas érdeklődés kísér, a hegy gazdái minden évben több száz tételt küldenek a bíráló bizottságok elé.
Hagyományos program a borvacsora, amely a legszebb Szent György-hegyi borok ételekhez való házasításáról szól. Az ételekhez és italokhoz, hozzáértő szakemberek adnak útmutatót - ismertette Kovács Melinda.
Szakmai programként minden évben jeles borászokat hívnak a rendezők, akik a hegy gazdái számára értékes információkat adnak a szőlőtelepítéssel, bortermeléssel, értékesítéssel kapcsolatban.
A legnagyobb - több ezres tömeget vonzó - rendezvény a borutak bejárása, ezt április 27-én, szombaton tartják: négy borúton, pincéről pincére haladva ismerkedhetnek meg a gyakran messziről, sőt határon túlról érkező turisták a hegy levével; évek óta jönnek Erdélyből és Finnországból is érkeznek csoportok.
Sokak által látogatott program a vasárnapi záróesemény, amikor néptáncosok, hagyományőrzők, fúvószenekarok kíséretében vonulnak a borlovagrendek a Szent György hegy legszebb panorámát nyújtó helyére, a Lengyel kápolnához, ahol hálaadó szentmisével köszönik meg az előző évi borokat és kérik a Jóisten áldását az idei évi termésre is - mondta Kovács Melinda.

(forrás: MTI )
 
 

Értékelés