MagyarEnglishEspañolFrançaisDeutsch

Képtár

Ászár-Neszmélyi borvidék

Ászár-Neszmélyi borvidék

Publikált: 13/09/2012

» Borvidékek

Ászár-Neszmélyi borvidék története:

 

A területen borászati jelentőségét már a római korban felismerték, de a török hódoltság idején a lakosság megritkulásával az akkori ültetvények tönkrementek. A 18. század végére újfent jelentős termelővé és borexportőrré vált, mivel a borok, magas savtartalmuknak köszönhetően a hosszabb szállítást is jól tűrték. A 19. század végén Magyarország szőlőtermelőit érintő filoxéra-járvány itt is komoly károkat okozott. Ekkor kezdték betelepíteni a homokos területeket, mivel a laza talaj ellenálló volt a szőlőgyökértetűre és a fajtaszerkezet is módosult. 1945 után a termelési és minőségi kellemetlenségek olyan szintűre nőttek, hogy 1959-ben elvesztette borvidék rangját, melyet az új telepítések hatására 1977-ben visszaszerzett.

 

A borvidék jellemzői:

 

Talaja főként barna erdőtalaj, rendzina. Éghajlata a magyarországi átlagnál hűvösebb, csapadékosabb, erősen szeles, de mindezek mellett a hőingadozás alacsony és a napsütéses órák száma magas. Leggazdagabban termő területei 150-300 méteres tengerszint feletti magasságban terülnek el, a Vértes és a Gerecse hegység napsütötte lankáin.

 

A borvidékhez a következő települések szőlőtermelői részei tartoznak:

 

Ászár, Bársonyos, Császár, Csép, Ete, Kerékteleki, Kisbér, Nagyigmánd, Vérteskethely

Neszmélyi körzet: Baj, Bajót, Dunaalmás, Dunaszentmiklós, Esztergom, Kesztölc, Kocs, Lábatlan, Mocsa, Neszmély, Nyergesújfalu, Mogyorósbánya, Süttő, Szomód, Tata, Tát, Vértesszőlős.

 

Termesztett szőlőfajták:

 

A fehér szőlők közül elsősorben a Chardonnay, Olaszrizling, Müller-Thurgau, Zöld veltelini, Irsai Olivér, Cserszegi fűszeres, Tramini és Ottonel muskotály terem, de kezd elterjedni a Sauvignon Blanc, a Rajnai rizling és a Leányka.

 

Megtalálható még a nagy területeken termesztett ezerjó is. Nagy területeken termesztették itt a Budai fehér, Sárfehér, Zöldszilváni és Juhfark fajtákat (valamint a Kék Kadarkát) is, de mára már alig maradtak.

 

A kék szőlők közül a Kékfrankos, a Cabernet Sauvignon, a Pinot Noir és a Merlot jellemző, bár inkább rozék alapanyagaként, mivel a vörösborok nem jellemzőek a vidékre.

 

A borvidék borai általában az oxigén kizárásával készülnek, hogy minél inkább megőrizzék a szőlő primer illat- és zamatanyagait, ezért a borok szárazak, élénk savtartalmúak.

 

Borházak és pincészetek:

 

Névben és technológiában a borvidék talán leglátványosabb fejlődésén az 1990-ben felépített Hilltop Neszmély pincészet által ment keresztül. Főborásza, Kamocsay Ákos 1997-ben Angliában, 1999-ben Magyarországon kapta az Év Borásza címet.

 

További pincészetek:

 

Gimeskö-Vin Kft.

Hilltop Neszmély Borászati Zrt.

Korom Péter Családi Pincészete

Szőllősi Pincészet

Balázs és Gesztesi családi pincészet

Értékelés