MagyarEnglishEspañolFrançaisDeutsch

Képtár

Somlói borvidék

Somlói borvidék

Publikált: 15/09/2012 közzétette: wineroutes.hu

» Borvidékek

SOMLÓI BORVIDÉK 

Területe: 737 ha

Klíma:

Egyetlen borvidékünk, ahol a hegy északi oldalán is folyik szőlőtermesztés. Éghajlata dunántúlias, kiegyenlített, de nagyon szeles, ebből adódóan mérsékelten meleg és napfényben gazdag.

Történelem:

Már a bronzkori ember is letelepedett a Séd forrás mellett. A vidék a keltáknak is kedvelt lakóhelyük volt. Az első szőlőket valószínűleg a rómaiak telepítették.

A honfoglaláskor a Lél, Szalók, Salamon, Ákus nemzetség telepedett le a környéken. Ok már szőlőt találtak itt.

I. István király 1010 körül megalapította Tornán a benedekrendi apácazárdát, amihez szőlőterület is tartozott. A várat és a körülötte virágzó szőlőket 1093-ban I. László király korában kelt okirat említi.

1242-ben IV. Béla király Olaszországból, Moreából hozott be szőlőmuveléshez értő szőlőtelepeseket és szőlővesszőt. Valószínűleg ekkor került ide a Furmint. A környék szőlőterületei értékes birtokok voltak. Ezért gyakran cseréltek gazdát. A XV. században a vár tulajdonosváltásai alig követhetők nyomon.

A XVI. században olyan nagy becse volt az öreg vulkán oldalában fekvő szőlőknek, hogy 1511-ből származó hegytörvény kimondta, miszerint vidéki szőlőtulajdonos szőlőjét szabadon csak osztatlan atyafiának adhatja el.

A várat 3 évi török megszállás után visszafoglalják (1566), s ezután tipikus végvár szerepét tölti be.

Zircen 1742-ig nem volt patika, a betegeket somlai borral gyógyították. A somlói borról azt tartották, hogy nászéjszakán fogyasztva fiúgyermek születik. Ezért a "nászéjszakák borának" is titulálják.

A XIX. században a vár fokozatosan elenyészett, de a szőlők területe tovább bővült.

Híres bor a somlói Furmint és a somlói Juhfark is.

Talaj:

A Somlói-hegy vulkanikus képződmény, alapkőzete bazalt. A hegy lábát bazalttörmelékes löszön kialakult barna erdőtalajok, a magasabban fekvő területeket pedig fekete nyiroktalajok borítják.

Jellemző szőlő:

A furmint, a hárslevelű, az olaszrizling és a juhfark a legelterjedtebb fajták. Mind a somlói, mind a Kissomlyó-Sághegyi körzetre jellemző az ültetvények elaprózodottsága. A somlói borok testesek, tüzesek, kemény karakterűek, sokan hazánk legfinomabb fehérborainak tartják őket. A mikroelemekben gazdag vulkáni talajoknak és az oxidatív érlelésnek fontos szerepe van a jellegzetes "somlói íz" kialakításában.


Értékelés