MagyarEnglishEspañolFrançaisDeutsch

Képtár

Somlói borút

Somlói borút

Publikált: 15/09/2012 közzétette: Forrás: gadorosvendeghaz.hu

» Borutak

Legkisebb történelmi borvidékünk, a Somlói borvidék része és névadója. Nagyon szeles vidék, emiatt mérsékelten meleg, bár napfényben gazdag. A lejtők miatt kedvező a besugárzás.

A hegy a középkor óta egyik leghíresebb borvidékünk, híre egykoron Tokajjal vetekedett. Méltóságteljes alakja megragadja az őt megpillantó embert, elgondolkodtatja, megállásra készteti. Vulkanikus talaja, jó mikroklímája adja különlegesen száraz, extraszáraz borait. Déli, napsütötte oldala termi a legjobb somlait.

A kitűnő adottságaiból és hozzáértő, gondos gazdái munkájából születő zamatos bor híres volt már a múltban is. A somlainak gyógyhatást és "fiúszületést" tulajdonított a hagyomány és az orvostudomány.

Többek között Viktória királynő, a porosz és a Habsburg uralkodók kedvenc itala volt. Máig a római pápa ünnepi miseborai között van.
A Somló hegy oldala kizárólag fehér szőlőfajtákat nevel: olaszrizling, furmint, hárslevelű a leggyakoribb fajták. Különleges ízű-illatú száraz bort ad a juhfark-szőlő.
Gyakran emlegetik a somlói bort, mint a "nászéjszakák borát". Az európai uralkodóházak hagyománya szerint ugyanis a nászéjszakán elfogyasztott somlói bor "gondoskodik" arról, hogy fiú legyen a trónörökös!




Szőlő és borfajták:

Ezen a vidéken csak fehér szőlőfajták találhatók: Furmint, Olaszrizling, Hárslevelű, Rajnai rizling, Juhfark.
Nagy alkoholtartalom, robusztus savak, keménység jellemzik a somlói bort. Mivel tipikusan óbor, többéves fahordós érlelés után éri el karakterét. Házasítást nem tűr.




Juhfark

Származása: Magyarország.
Egyetlen fajta, mely csak itt élte túl a filoxériát.
Tőkéje: középerős növekedésű, lapított, világosbarna vesszők jellemzik.
Fürtje: kicsi, hengeres, tömött.
Bora: különleges összetételű savakkal, finom illatokkal rendelkezik.

Furmint

Származása: nem tisztázott.
Tőkéje: kifejezetten erős növekedésű, kevés, hosszú, vastag vesszőt nevel.
Fürtje: középnagy, laza, hengeres.
Bora: illatos, tüzes, savas, kissé fanyarkás ízű. Jó évjáratokban aszúsodik.



Olaszrizling

Származása: nem tisztázott, Olasz-vagy Franciaország.
Tőkéje: középerős vagy gyenge, sűrű, vékony vesszőzetű.
Fürtje: kicsi, hengeres, tömött, gyakran mellékfürtöt visel.
Bora: keserű mandulára emlékeztető ízű, többnyire lágy, fajtajelleges. Túlérett szőlőjéből különleges minőségű borokat készítenek.

Tramini

Származása: bár nevét a dél-tiroli Traminról kapta, egyes kutatások szerint francia eredetű, mások É-Görögországból származtatják.
Tőkéje: középerős növekedésű, sűrű vesszőzetű.
Fürtje: kicsi, szabálytalan alakú, tömött vagy közepesen tömött.
Bora: fajtajelleges, kellemes illatú, fűszeres, lágy finom bor.

Hárslevelű

Származása: valószinűleg Magyarország.
Tőkéje: nagyon erős fejlődésű, ritka, mereven felálló vesszőzetű.
Fürtje: nagy, elérheti a 40 cm-es hosszúságot is. Hengeres; laza a vége, olykor villásan elágazik.
Bora: fajtajelleges, finom, hársméz illatú és zamatú, testes. Több éves érlelés után kiváló minőségű.

Chardonnay

Származása: Franciaország. Állítólag azonos a magyar "Kereklevelű"-vel.
Tőkéje: nagyszámú, hengeres, barnássárga vesszőt nevel.
Fürtje: kicsi, hengeres vagy vállas, középtömött.
Bora: vulkanikus talajon termett, fajtajelleges minerális ízvilággal rendelkezik. Nem hasonlít a más borvidékeken termelt Chardonnay-el..



Borkóstolás:

Csordás-Fodor Borház:

A somlóvásárhelyi Csordás-Fodor Borház felejthetetlen hangulatú pincéjében saját termelésű minőségi somlói borainak kóstolását, és vásárlási lehetőséget biztosít.

Megközelíthetőség: Gannáról elindulva Pápa, majd Kéttornyúlak irányába, majd Dáka, Nagyalásony, Vid felé haladunk. Innen Kisszőlős, Somlószőlős, Somlójenő érintésével jutunk el Somlóvásárhelyre.

Fazekas borpince:



A Fazekas Borpince hazánk legkisebb történelmi borvidékén található a Bakony hegység nyugati lábánál fekvő bazaltorgonás hegyen, a Somlón. A legenda szerint a „Nászéjszakák borának” nevezett Juhfarkat és társait Fazekas András, a Fazekas Borpince tulajdonosa ajánlja a leendő és a már visszatérő vásárlóinak Somlóvásárhelyen, a Vasút út 14. szám alatt.

A több mint 200 éves családi pincészetünkben kerülnek üvegekbe a Somló összes nevezetes fajtájú borai: a Juhfark, a Rizling, a Furmint, a Hárslevelű, a Tramini és Schardonnay. A borokat 2-3 éves érlelés után 0,5 és 0,75 l-es egyedi palackokba töltik. A Fazekas Borpince borai külföldön is jól ismertek, mivel szállítottak már Németországba, Hollandiába, Kanadába, Japánba és az USA-ba.

A legváltozatosabb, fantáziadús ötleteket is megvalósító palackozású, igény szerinti csomagolású, feliratozású vagy címkézett borokkal üzleti partnereit, szeretteit is megajándékozhatja a megrendelő. A pezsgőbarátok pezsgőt is kóstolhatnak: száraz, félszáraz és édes változatban. A pezsgő kizárólag somlói borból (furmint, olaszrizling, juhfark, hárslevelű fajtákból) készül, már a szüreteléskor a teljesen ép és egészséges fürtöket gondosan különválogatják. A pincészetben lehetőség van csoportok (nyugdíjas találkozók, családi, baráti összejövetelek, jutalom rendezvények, osztálytalálkozók) fogadására 10-100 főig, a bor-és pezsgőpalackozó meglátogatására, pezsgőkóstolással egybekötve. A somlói borok mellé kívánság szerint hideg vagy meleg ételekkel is szolgálnak, igény esetén akár zene kíséretében is.

A különleges borokon kívül még egy kuriózuma van a Fazekas Borpincének: 1998 óta titkos receptúra alapján itt készül a válogatott minőségű somlói borokból érlelt, antik zöld üvegekbe töltött, 14 karátos aranyozásos díszítésű címkével ellátott, parafadugós SOMLÓ PEZSGŐ.




Borászok:



Bazaltbor-Laposa Családi Pincészet

Fekete Béla (Fekete Kft.)

Oszvald Pincészet

Spiegelberg Borpince

Szabóvári Családi Pincészet

Értékelés