MagyarEnglishEspañolFrançaisDeutsch

Képtár

Pezsgők

Pezsgők

Publikált: 14/09/2012

» Borok és borszőlők

A pezsgő:

A pezsgő a bornak az a fajtája, melynél a bor második érése a palackban megy végbe. Az alapbort (franciául a cuvée) élesztővel és cukorral (tirage likőrrel) vegyítik, melynek hatására szénsavassá válik.

A "szénsavas bort" régóta ismerték Franciaország Champagne tartományában, hiszen a hűvös éghajlati adottságok miatt az erjedés csak a szüretet követő év tavaszán fejeződött be. Ez a bor akkoriban selejtnek tekintették. Az első pezsgőt 1670 – 1715 között, a Szent Benedek-rendi apátság pincevezetője, Pierre Perignon készítette, úgy hogy parafa dugóval zárta le az üveget, amelyet drótkengyellel erősített rá. Sokáig titokban tartották a készítését, ennek ellenére a 18. században már sokfelé ismert volt, és a 19. században Európa-szerte készítettek pezsgőt.

Magyarországon legelőször Esch és Tsa készített pezsgőt, majd a pécsi Littke (1876).

Az 1880-as évektől pedig a budafoki Törley cég foglalkozott pezsgőgyártással.

Pezsgőkészítés csak a parafadugó feltalálása után vált lehetővé. Az erjedésben lévő bort palackba töltötték, így az erjedés befejeződéséig termelődő szén-dioxid a palackban maradt, és csak euztán távolították el a seprőt.

 

Négyféle pezsgő készítési módszer ismert:


- Méthod traditionelle - ez a 0,75 l palackos erjesztés


- Magnum palackos - 1,5 l palackos erjesztés – klasszikus módszer


- Tankban erjesztett pezsgő


- Asti módszer (méthod rurale) – a magas cukortartalmú must az elsődleges erjesztés során szénsavassá válik

 

Pezsgő-ízelnevezések: 

 

- „brut nature”

- „naturherb”

- „bruto natural”

- „pas dosé”

- „dosage zéro”

- „dosaggio zero”

3 g/l-nél kevesebb (a másodlagos erjesztéshez abszolút nem adható cukor)

 

- „extra brut”,

- „extra herb”

- „extra bruto”

- „brut”

- „herb”

- „bruto”

- „extra dry”

- „extra trocken”

- „extra seco”

- „sec”

- „trocken”

- „secco”

- „asciutto”

- „medium dry”

- „semi seco”

- „meio seco”

- „doux”

- „mild”

- „dolce”

- „sweet”

- „dulce”

- „doce”

 

Más, az üvegen jelzett pezsgő-tulajdonságok:

 

Crémant:

csökentett habzású ital, jól őrzi az alapbor ízét,

 

Blancs de blancs:

fehér szőlőből készült fehér pezsgő

 

Blancs de noirs:

színes szőlőből készült fehér pezsgő.

Értékelés