Képtár
Pezsgők
Publikált: 14/09/2012
A pezsgő:
A pezsgő a bornak az a fajtája, melynél a bor második érése a palackban megy végbe. Az alapbort (franciául a cuvée) élesztővel és cukorral (tirage likőrrel) vegyítik, melynek hatására szénsavassá válik.
A "szénsavas bort" régóta ismerték Franciaország Champagne tartományában, hiszen a hűvös éghajlati adottságok miatt az erjedés csak a szüretet követő év tavaszán fejeződött be. Ez a bor akkoriban selejtnek tekintették. Az első pezsgőt 1670 – 1715 között, a Szent Benedek-rendi apátság pincevezetője, Pierre Perignon készítette, úgy hogy parafa dugóval zárta le az üveget, amelyet drótkengyellel erősített rá. Sokáig titokban tartották a készítését, ennek ellenére a 18. században már sokfelé ismert volt, és a 19. században Európa-szerte készítettek pezsgőt.
Magyarországon legelőször Esch és Tsa készített pezsgőt, majd a pécsi Littke (1876).
Az 1880-as évektől pedig a budafoki Törley cég foglalkozott pezsgőgyártással.
Pezsgőkészítés csak a parafadugó feltalálása után vált lehetővé. Az erjedésben lévő bort palackba töltötték, így az erjedés befejeződéséig termelődő szén-dioxid a palackban maradt, és csak euztán távolították el a seprőt.
Négyféle pezsgő készítési módszer ismert:
- Méthod traditionelle - ez a 0,75 l palackos erjesztés
- Magnum palackos - 1,5 l palackos erjesztés – klasszikus módszer
- Tankban erjesztett pezsgő
- Asti módszer (méthod rurale) – a magas cukortartalmú must az elsődleges erjesztés során szénsavassá válik
Pezsgő-ízelnevezések:
- „brut nature”
- „naturherb”
- „bruto natural”
- „pas dosé”
- „dosage zéro”
- „dosaggio zero”
3 g/l-nél kevesebb (a másodlagos erjesztéshez abszolút nem adható cukor)
- „extra brut”,
- „extra herb”
- „extra bruto”
- „brut”
- „herb”
- „bruto”
- „extra dry”
- „extra trocken”
- „extra seco”
- „sec”
- „trocken”
- „secco”
- „asciutto”
- „medium dry”
- „semi seco”
- „meio seco”
- „doux”
- „mild”
- „dolce”
- „sweet”
- „dulce”
- „doce”
Más, az üvegen jelzett pezsgő-tulajdonságok:
Crémant:
csökentett habzású ital, jól őrzi az alapbor ízét,
Blancs de blancs:
fehér szőlőből készült fehér pezsgő
Blancs de noirs:
színes szőlőből készült fehér pezsgő.