MagyarEnglishEspañolFrançaisDeutsch

Képtár

Kunsági borvidék

Kunsági borvidék

Publikált: 15/09/2012 közzétette: www.wineroutes.hu

» Borvidékek

KUNSÁGI BORVIDÉK 

Területe: 29 544 ha

 

Klíma:

Változatos, szélsőséges. Az aszályos nyarak, a fagyos hideg telek, a tavaszi és az őszi fagyok is elég gyakoriak. Nyári hőségnapokon gyakori a szőlőtőkék napperzselése. A legrosszabb termelésbiztonságú borvidékünk. Klímája kontinentális jellegű.


Történelem:

A Mohácsi vész előtti időkből nincs tudomásunk arról, hogy Kiskunság és a Nagykunság területén lett volna szőlőtermesztés. A további története nagyon hasonló a többi alföldi borvidékéhez (lásd Csongrádi borvidék). A filoxéra pusztítása után megnőtt az immunis homokterületek értéke, ahol ez a veszélyes kártevő nem tudott megélni. A XIX. század végére a borvidék szőlőterülete megtöbbszörözodött. A XX. század 60-as éveiben végrehajtott második rekonstrukció során tovább nőtt a szőlőterület, de ekkor még a hagyományos, zömmel egyszerű tömegbort adó fajták telepítésével. A 70-es évektől kezdődően azonban már a rangos minoségi fajták kerültek túlsúlyba a nagyüzemi ültetvényekben és a kisgazdaságokban is. Nagy területen létesítettek ültetvényeket a pezsgő-alapbor termeléséhez is.

Talaj:

 

Sík felszínét kis hajlásszögű halmok, dombok szakítják meg. A Kunsági borvidékre a dunai eredetű, meszes homok jellemző. Az eredetileg kialakult mezőségi és réti talajokat többnyire lepelhomok takarja. Gyakoriak a sülevényes, humuszban szegény, homokbuckás területek is.
Az ültetvények a borvidék déli részén humuszban és tápanyagban gazdag, lösszel kevert talajokra, a Tisza menti körzetben pedig savanyú, tiszai eredetű homoktalajokra települtek. A talajvízszint általában magas (2-5 m.).

Jellemző szőlő:

 

Zömében az asztali minőséget adó fajták jellemzik. A fehérborszőlő-fajták közül a legelterjedtebb az izsáki, a Zala gyöngye, a kövidinka és az ezerjó, a vörösborszőlő-fajták közül pedig a kékfrankos és a kadarka.
Borai a domb-, és hegyvidéki borokhoz képest kevésbé testesek. Gyakori a magas cukor- és alkoholtartalom. Fehérborai kellemes ízűek, lágyak, gyorsan öregedőek. Vörösborai is többnyire vékonyak.rmeléséhez is.

Értékelés