MagyarEnglishEspañolFrançaisDeutsch

Képtár

Borok és ételek

Kattintson ide a diavetítés megtekintéséhez. Kattintson egy képre az indításhoz

Borok és ételek

Publikált: 23/09/2012

» Gasztronómia
» Amit a borról tudni érdemes

Ételválasztás elött gondoljuk végig milyen bort szeretnénk inni.

Törekedjünk a harmóniára:

Étel és bor viszonylatában harmóniáról nem csak akkor beszélhetünk, ha a tányérunkon, poharunkban azonos ízeket, és illatokat érzünk. Sokszor izgalmasabbak az ellentétek, a kontrasztos alapízek és kiegészítő ízek.

De hogyan találjuk meg ételünkhöz illő bort?

Talán a legkevésbbé fontos a színharmónia! A „fehér húshoz fehérbort, vörös húshoz vörösbort” képletnél sokkal fontosabb a bor milyensége.

Egyszerűbb ételhez egyszerű, bonyolultabb fogáshoz összetettebb, testes, gazdag bort válasszunk.

Egyszer próbáljunk meg eltérni a megszokottól, ne az éelhez rendeljünk bort, tegyük fordítva, és igazítsuk választásunkhoz az étel ízét!

A gazdag vörösborhoz nem kell mindenképp vadhúst fogyasztanunk, ehetünk hozzá ínyenc liba-, vagy akár kacsasültet is.

A boron nem érdemes spórolni.

Néhány példa a megszámlálhatatlan variáció közül, amiben nem csalódhatunk: 

Rántott csirkéhez a Pinot Blanc kitűnő, gombás ételekhez a Barrique Chardonnay, zöldséges-, vegetáriánus ételekhez a Sauvignon Blanc kitűnő választás.

 

Levesekhez:

- Zöldséges krémleves -  Irsai Olivér, Muscat Ottonel, Cserszegi fűszeres

- Halászlé, Bableves csülökkel, Gulyásleves - Portugieser, Kékfrankos, Kadarka, Mátrai borok

 

Vegetáriánus ételekhez:

- Brokkoli, Káposzta, Padlizsán, Spárga - Chardonnay, Sauvignon Blanc, Cserszegi Fűszeres

- Gyümölcsös ételek - Muscat Lunel, Tramini, Otonell Muskotály

 

Halakhoz:

- Füstölt halak - Barrique Chardonnay, Furmint, Szürkebarát, Rizling

- Zsírosabb húsú halak -  Kékfrankos

 

Szárnyas ételekhez:

- Csirke, Pulyka - Tramini, Sárgamuskotály, Muscat Ottonel, Sauvignon Blanc, Zöldveltelini

- Kacsa, Liba - Merlot

 

Sertéshúshoz:

Kékfrankos, Bikavér (pörköltökhöz)

- egyéb eseben fehérbort válasszunk

 

Marhához, Borjúhoz:

-  Főtt, párolt marhahús - Portugieser, Kadarka

-  Bélszín, Hátszín - Cabernet

 

Vadhúsokhoz:

- Szarvas, Őz, Vaddisznó - Syrah, Cabernet, Merlot, Pinot Noir

 

Desszertekhez:

- Édesség - 3-4-5-6 puttonyos aszúk

- Citrusos, vagy nem édes desszerthez - Kései szüretelésű, vagy félszáraz borok

 

Sajtokhoz:

- Friss sajtok - Mátraaljai Szürkebarát, Olaszrizling, Sauvignon, Sopron borai közül a Veltelini, Királyleányka

- Félkemény sajtok - Közepesen testes, száraz fehérborok, vagy a vörösek közül Kadarka, Kékoportó, Zweigelt,                               Kékfrankos

- Füstölt sajtok - enyhébben füstölt - Hárslevelűvel, Furmint

                                                  - közepesen testes vörösborok        

                      - erősebb füstölt - szekszárdi, villányi Cabernet, bikavér, Kékfrankos, Syrah

- Kecskesajtok - Zenit, Zengő, Rizling, Rizlingszilváni, fiatal Szürkebarát, Ezerjó

- Nemes penészes sajtok - szekszárdi, villányi Rosé, Siller, villányi Kékoportó, Zweigelt, Kadarka, Pinot Noir

 

 

 

 

 

 

 

Értékelés