Képtár
Kattintson ide a diavetítés megtekintéséhez. Kattintson egy képre az indításhoz
Borok és ételek
Publikált: 23/09/2012
» Gasztronómia
» Amit a borról tudni érdemes
Ételválasztás elött gondoljuk végig milyen bort szeretnénk inni.
Törekedjünk a harmóniára:
Étel és bor viszonylatában harmóniáról nem csak akkor beszélhetünk, ha a tányérunkon, poharunkban azonos ízeket, és illatokat érzünk. Sokszor izgalmasabbak az ellentétek, a kontrasztos alapízek és kiegészítő ízek.
De hogyan találjuk meg ételünkhöz illő bort?
Talán a legkevésbbé fontos a színharmónia! A „fehér húshoz fehérbort, vörös húshoz vörösbort” képletnél sokkal fontosabb a bor milyensége.
Egyszerűbb ételhez egyszerű, bonyolultabb fogáshoz összetettebb, testes, gazdag bort válasszunk.
Egyszer próbáljunk meg eltérni a megszokottól, ne az éelhez rendeljünk bort, tegyük fordítva, és igazítsuk választásunkhoz az étel ízét!
A gazdag vörösborhoz nem kell mindenképp vadhúst fogyasztanunk, ehetünk hozzá ínyenc liba-, vagy akár kacsasültet is.
A boron nem érdemes spórolni.
Néhány példa a megszámlálhatatlan variáció közül, amiben nem csalódhatunk:
Rántott csirkéhez a Pinot Blanc kitűnő, gombás ételekhez a Barrique Chardonnay, zöldséges-, vegetáriánus ételekhez a Sauvignon Blanc kitűnő választás.
Levesekhez:
- Zöldséges krémleves - Irsai Olivér, Muscat Ottonel, Cserszegi fűszeres
- Halászlé, Bableves csülökkel, Gulyásleves - Portugieser, Kékfrankos, Kadarka, Mátrai borok
Vegetáriánus ételekhez:
- Brokkoli, Káposzta, Padlizsán, Spárga - Chardonnay, Sauvignon Blanc, Cserszegi Fűszeres
- Gyümölcsös ételek - Muscat Lunel, Tramini, Otonell Muskotály
Halakhoz:
- Füstölt halak - Barrique Chardonnay, Furmint, Szürkebarát, Rizling
- Zsírosabb húsú halak - Kékfrankos
Szárnyas ételekhez:
- Csirke, Pulyka - Tramini, Sárgamuskotály, Muscat Ottonel, Sauvignon Blanc, Zöldveltelini
- Kacsa, Liba - Merlot
Sertéshúshoz:
- Kékfrankos, Bikavér (pörköltökhöz)
- egyéb eseben fehérbort válasszunk
Marhához, Borjúhoz:
- Főtt, párolt marhahús - Portugieser, Kadarka
- Bélszín, Hátszín - Cabernet
Vadhúsokhoz:
- Szarvas, Őz, Vaddisznó - Syrah, Cabernet, Merlot, Pinot Noir
Desszertekhez:
- Édesség - 3-4-5-6 puttonyos aszúk
- Citrusos, vagy nem édes desszerthez - Kései szüretelésű, vagy félszáraz borok
Sajtokhoz:
- Friss sajtok - Mátraaljai Szürkebarát, Olaszrizling, Sauvignon, Sopron borai közül a Veltelini, Királyleányka
- Félkemény sajtok - Közepesen testes, száraz fehérborok, vagy a vörösek közül Kadarka, Kékoportó, Zweigelt, Kékfrankos
- Füstölt sajtok - enyhébben füstölt - Hárslevelűvel, Furmint
- közepesen testes vörösborok
- erősebb füstölt - szekszárdi, villányi Cabernet, bikavér, Kékfrankos, Syrah
- Kecskesajtok - Zenit, Zengő, Rizling, Rizlingszilváni, fiatal Szürkebarát, Ezerjó
- Nemes penészes sajtok - szekszárdi, villányi Rosé, Siller, villányi Kékoportó, Zweigelt, Kadarka, Pinot Noir