MagyarEnglishEspañolFrançaisDeutsch

Képtár

Borbarát perec

Borbarát perec

Publikált: 19/09/2012

» Gasztronómia

HOZZÁVALÓK:

 

50 dkg finomliszt
6 dkg sütőmargarin
2 dkg élesztő
kevés cukor 
1 kávéskanál só
2.50 dl langyos házi tej
1 db házi tyúktojás
1 kávéskanál Kalocsai édes nemes paprika
0.50 kiskanál só
1 púpos ek. finomliszt
0.20 dl víz

 

ELKÉSZÍTÉSE:

 

1. Egy lábasba vizet töltünk, és felforraljuk.
2. A finom lisztet tálba szitáljuk, a szoba hőmérsékletű margarint hozzáadjuk, az élesztőt rámorzsoljuk, sóval cukorral ízesítjük, majd a langyos vízzel 5-6 perc alatt bedagasztjuk. Akkor jó, ha elválik a tál falától, és egy kicsit kemény tészta lesz belőle. Fél órát kelesztjük szobahőmérsékleten.
3. A sütőt 200 °C fokon előmelegítjük.
4. A tésztát lisztezett gyúródeszkán hosszúkásra sodorjuk, addig formázzuk amíg a kézről leválik majd 6 részre vágjuk. Egyenként ceruza vastagságúra, kb. 40 cm hosszúra hengergetjük, majd a két végét befelé hajlítva, perecet formálunk belőle. A tészták találkozásánál egy kicsit összenyomjuk.
5. Ha forr a víz ( ne zubogjon), megsózzuk, majd a pereceket 3-4 percig főzzük benne, de egyszerre csak annyit, hogy megfordíthassuk, és legyen helyük kiterjeszkedni is. Ha kész, szűrőlapáttal kivesszük szikkasztjuk. Majd étolajjal megkent tepsire szedjük.
6. A tepsiben, az édes nemes paprikával felvert tojással lekenjük, majd forró sütőben (200 °C, légkeveréses sütőben 190 °C) 15-20 percig sütjük. A sütés lejárta előtt 2 perccel a tetejére való sós mázhoz a sót, lisztet és vizet összekeverjük, és a perecekre locsoljuk.
7. Ha a szép fényes finom ropogós pereceink megsültek, akkor egy tiszta konyhai kendővel bélelt kosárkába szedjük letakarjuk egy fél órát pihentetjük.
8. A perecekhez finom furmintot vagy hárslevelűt kortyolgatunk.
9. A perec másnapra még finomabb, már ha marad belőle.
10. Az elkészült perec jól eltartható, fél évig is elfogyasztható.

Értékelés