MagyarEnglishEspañolFrançaisDeutsch

Képtár

Badacsonyi borvidék

Badacsonyi borvidék

Publikált: 13/09/2012

» Borvidékek

A badacsonyi borvidék története:

 

A területen már a római korban is termesztettek szőlőt, Probus császár nagy telepítéseket végeztetett itt. A középkorban a szőlőültetvények jelentős része egyházi tulajdonba került. A badacsonyi ürmös a 18–19. században a tokaji aszúhoz hasonló hírnevet szerzett.

 

A filoxéra-járvány utáni rekonstrukció során támfalakat építettek, hogy meggátolják a talaj errózióját és technológiai újdonságokat vezettek be. Ugyanakkor új szőlőfajtákat telepítettek a területre. Ekkor jelent met Magyarországon először a Pinot gris, amit szerzetesek hoztak Franciaországból.

A talaj különleges adottságait kihasználva egy jellegzetes helyi fajátává, Szürkebaráttá alakult.

 

A borvidék jellemzői:

 

Talaja bazalt alapon pannonagyag, pannonhomok, valamint lösz. Éghajlata enyhe, kiegyenlített, magas páratartalommal rendelkezik. A Balaton közelsége révén a déli lejtők a vízfelületről visszaverődő napfényt élvezhetik, így kedvező mikroklíma alakult ki, mely a természetes csemegebor készítésére ad lehetőséget.

 

A borvidékhez a következő települések szőlőtermelői részei tartoznak:

 

Ábrahámhegy, Badacsonytomaj, Badacsonytördemic, Balatonrendes, Balatonszepezd, Gyulakeszi, Hegymagas, Káptalantóti, Kisapáti, Kővágóörs, Nemesgulács, Raposka, Révfülöp, Salföld, Szigliget, Tapolca.

 

Termesztett szőlőfajták:

 

A területen a legnagyobb mennyiségben az Olaszrizling terem, melyet hosszabban érlelnek a tőkén és szemelt rizlingként hoznak forgalomba. Nagyobb termőterületeken található meg a Szürkebarát, Tramini, Ottonel muskotály, Rajnai rizling és a Chardonnay is. A vidék régebbi jellemző bora a Kéknyelű, amely az 1980-as évek fagykárainak következtében erősen visszaszorult, ma azonban reneszánszát éli és a közeljövőben ismét Badacsony emblematikus bora lesz.

 

A badacsonyi borvidék borai jellegzetesen testesek, tüzesek, zamatosak. Jellemző a tradicionális borkészítés, az ászokhordós érlelés is. Bár a reduktív borkezelés és egyéb, modern technológiák is jelen vannak, egyelőre nem változtatták meg radikálisan a vidék borainak jellegét.

 

Borházak és pincészetek:



Badacsonyi export bor címkéje - 1908.
Balaton-környéki borosgazdák
Balatonedericsi Pinceszövetkezet
BioVitis Pincészet (Badacsony)
Blaskovics Pince
Borbarátok Pincészet
Borbély Családi Pincészet (Badacsony)
Csanádi Pincészet
Domaine Edegger (Badacsony)
Első Magyar Borház - Szeremley Birtok Kft.
Horváth Pince
Imre Borpince
Istvándy pincészet
Kutasy Pince (Badacsony)
Kuti Pincészet
Laposa Családi Pincészet - Bazaltbor
Orbán Pincészet
Rózsakő Borpince
Samu Pincészet
Sipos Borház
Szent Antal Pince (Szigliget)
Németh Pince
Nyári Pince
Sipos Borház (Badacsonyörs)
Szakálvin Kft.
Szászi Pince – Hegymagas – Bioborok
Szent Orbán Borház és étterem (Szeremley)
Varga Pincészet

Értékelés