MagyarEnglishEspañolFrançaisDeutsch

Képtár

A bor, mint orvosság!

A bor, mint orvosság!

Publikált: 23/09/2012 közzétette: wineroutes.hu

» Gasztronómia
» Amit a borról tudni érdemes
» Hírek a bor világából

A bor antioxidáns hatású, meggátolja a koleszterin ereinkben való lerakódását, valamint ismerjük értágító hatását is.

Francia kutatók szerint napi negye, fél liter vörösbor fogyasztása egészséges lehet.

Aki valamilyen oknál fogva nem iszik, vagy nem ihat bort, az fogyassza a bor alapanyagát, vagyis a kék szőlőt, így szintén meg tudja előzni az érrendszeri betegségeket!

 

A borszőlők leggyakoribb fajtái:

 

- Kékfrankos

- Kékoportó

- Kadarka

- Pinot Noir

- Merlot

- Cabernet Sauvignon

- Cabernet Franc 

 

A Pécsi Tudományegyetem kutatói kimutatták, hogy a vörösbor egyik alapanyaga a rezveratrol, amely a szőlő héjában található, a megrongálódott szívizomrostokat is képes helyreállítani.

Vagyis szívinfarktus után javíthat a beteg állapotán a rendszeres, de csak kevés mennyiségű vörösbor fogyasztása.

A rezveratrolnak nevezett hatóanyagnak köszönhetjük, hogy véd az öregedés vagy a diabétesz (cukorbetegség) miatt fellépő látászavar, vagy látásvesztéstől is,valamint megakadályozza, hogy a szemben vérrögök alakuljanak ki.

Lehetőségünk szerint válasszunk minőségi borokat, hiszen így valószínű, hogy több orvosság árát spórolhatjuk meg, erre a kutatások alapján következtetünk.
Ezek alapján bizonyították, hogy a francia emberek között sokkal kevésbbé fordul elő szívbetegség, mint az amerikaiaknál, hiszen a francia borfogyasztó nemzet.

A fehérbor is tartalmaz rezveratrolt, igaz kisebb mennyiségben.

Állatokon elvégzett vizsgálatok szerint a rezveratrol serkenti az agyi vérellátást, melynek hatására csökken az  agyvérzés kialakulásának kockázata.

Az elvégzett kutatások bebizonyították, hogy a mértékletes borfogyasztás képes az élettartamot megnöveli. Fogyasszunk rendszeresen alacsony cukortartalmú, minőségi borokat egészségünk megőrzése érdekében.

 

 

 

 

 

 

Értékelés