Boksay Családi Pincészet
» Borászatok (13)
» Borházak (14)
» Pincék (13)
» Pincészetek (13)
Áttekintés
Hegymagas 910/1 hrsz Hegymagas 910/1 hrsz Hegymagas, Badacsonyi borvidék, Balaton borrégió, Magyarország 8265Borkóstoló pincénk a Szent György-hegyen a Lengyel kápolna mellett helyezkedik el. Itt tudunk fogadni magánszemélyeket, borkóstoló csoportokat 50-60 főig.
telefon: telefonszám megtekintése+36 (30) 522-4315
weboldal: www.boksaypinceszet.hu
e-mail: e-mail küldése
Részletes bemutató, ismertető
A legrégibb, legősibb, történelmi borvidékünk a Szent György-hegy, itt található a Boksay pincészet.
Borkóstoló pincénk a Szent György-hegyen a Lengyel kápolna mellett helyezkedik el. Itt tudunk fogadni magánszemélyeket, borkóstoló csoportokat 50-60 főig. A hegy lábánál, Hegymagason 12 fő részére nyugodt csendes helyen apartmant biztosítunk. A teraszon borozgatva a panoráma egészen kivételes. A Keszthelyi öböl, a Szigligeti vár és a Badacsonyi hegy, majd a Balaton ragyogó víztükre kápráztatja el az idelátogató vendéget.
Pincészetünk a Szent György-hegy déli oldalán helyezkedik el. E különleges mikroklímájú hegyen a savak bársonyosabbak, de a borok alkoholfokra, extrakt tartalomra magasabb értéket mutatnak. Termőhelyünkön nem ritka a 22-24 fok cukortartalmú szőlő sem. Pincészetünk a minőséget tartja elsődleges szempontnak nem a mennyiséget. Célunk az egyedi ízvilág megismertetése. A helyi borok iránt érdeklődő borbarátokat is nagy szeretettel látunk.
Boraink:
Olaszrizling, Kései szüretelésű Olaszrizling, Szürkebarát, Muskotály, SauvignonBlanc, Kéknyelű, Pinot Noir rose, Cabernet Sauvignon, Ürmüs bor különlegesség, Bodzabor.
Badacsonyi Bodzaízesítésű bor:
Badacsonyi olaszrizling amely nagy mennyiségű bodzavirág hozzáadásával került újraerjesztésre.Elnevezése a bortörvény szigorúsága miatt ennyire kacifántos, mivel nem csak szőlőt, de valódi bodzát is tartalmaz.
Alkoholtartalom 12%, kiszerelés 0,75 liter.
10-12 C°-ra hűtve salátákhoz, halakhoz és szárnyasokhoz ajánljuk.
Badacsonyi Ürmös bor:
Az Ürmös (fűszeres félédes minőségi fehérbor)gyógyító hatását, kellemes ízét, illatát, a kiváló olaszrizlingben áztatott 16 féle gyógy-fűszernövénynek köszönheti. 10-12 C fokra lehűtve aperitivként, illetve desszertek kísérőjeként ajánljuk.
Alkoholtartalom 16%, kiszerelés 0,75 liter.
Már az ókori görögöknél is ismert volt a fűszerekkel, például ürömfűvel készített bor emésztést elősegítő jótékony hatása. Így jöttek rá a különböző fűszeres borok készítésére, s így terjedtek el a francia, olasz és német borvidékeken. Az ürmösborokat a csemegeboroknál felhasznált alapanyagokon kívül az egészségre ártalmatlan fűszerek és drogok - fehérüröm, fahéj, vanília, mustármag, zsálya, szegfűszeg, ánizs, borókabogyó, narancs-és ciromhéj, bodzavirág, ezerjófű, levendula és kakukkfű - vagy ezekből nyert szeszes kivonatok felhasználásával készítik. Az ürmösborok többnyire aperitif italok, édes-kesernyés ízzel, kellemes aromával és intenzív illattal. Az ürmösborok esetében sem lehet hivatkozni a termőhely, a borvidék és a szőlőfajta nevére.
Badacsonyi kéknyelű:
A Badacsonyi borvidék leghíresebb fajtája a kéknyelű. Nevét a szőlő levelének szélén látható kékes elszíneződésről kapta.Fantasztikusan kiegyensúlyozott-, gazdag savakkal bíró, illatában citrus, növényi zöld kavalkádja.
Alkoholtartalom 13,5%, kiszerelés 0,75 liter.
A fajta származása a homályba vész, a legvalószínűbb az, hogy magyar nemesítés. Rejtélyességét fokozza, hogy önmagában szaporodni képtelen, mert csak női virágzatot hoz; hogy a beporzás mégis megtörténjen más fajtákat (jellemzően budai zöldet) telepítenek a kéknyelű tőkék mellé.Különleges, mert szőlője csak a Badacsonyi borvidéken terem, más területeken nem érzi jól magát de telepítése is csak itt engedélyezett. Terméshozama alacsony, viszont a minősége jellemzően magas, ezért sokáig úri szőlőnek csúfolták a borvidéken.Valószínűsíthetően a II. világháború előtti időkben is fahordós érlelés nélkül készítették a kéknyelűt, Márai Sándor írásaiban többször is zöldes színnel jellemzi a kéknyelűt, ami reduktív jellegű technológiára utal.A Badacsonyi Kéknyelű halványzöld színe frissességet sugall. Illata könnyű, zöldalmára emlékeztet, türelmes borivók körtét és vadvirágokat is felfedezhetnek benne. A borba kortyolva először a hársméz jut az eszünkbe, majd feltűnik az elsőre egyszerűnek és könnyednek tűnő bor tüze és rusztikussága. A vulkáni talajnak köszönhetően erős de nem tolakodó savakkal bír.
10-12 C°-ra hűtve salátákhoz, halakhoz és szárnyasokhoz ajánljuk.
Nyitvatartás
Borkóstoló pincénk nyitva tartását az Önök igényeinek megfelelően alakítjuk, előzetes egyeztetés alapján.
További információk
Borkostólás: igen
Borbemutató: Nem
Bortúra: Nem
Étkezési lehetőség: Nem
Szállás lehetőség: igen
Rendezvényszervezés: Nem
Borvásárlás: igen