Balatonboglári Borgazdaság
» Borászatok (13)
» Pincészetek (13)
Áttekintés
Balatonboglár, Zrínyi Miklós u. 93. Balatonboglár, Zrínyi Miklós u. 93. Balatonboglár, Balatonboglári borvidék, Balaton borrégió, Magyarország 8630A Balatonboglári Borvidék Magyarország egyik legszebb tájának, a Balaton környékének déli részét foglalja el.
Ezen a vidéken, hasonlóan Pannónia más vidékeihez, már a kelták és a rómaiak is termesztettek szőlőt, készítettek bort.
telefon: telefonszám megtekintése06 85 500-400
weboldal: www.bb.hu
e-mail: e-mail küldése
Részletes bemutató, ismertető
A XI. században Észak-Somogy volt az ország egyik legfontosabb egyházpolitikai központja. Szent László király idejében dőlt el, hogy Magyarország a nyugati kereszténység felé orientálódik, ezért a franciaországi St. Gilesből bencéseket telepített Somogyvárra a nekik épített kolostorba. A bencések 300 évig tevékenykedtek itt, terjesztve a nyugati kultúrát és a civilizációt. Ebbe beletartozott a szőlőtermesztés, borkészítés is, melyet később a környező lakosság is átvett. A mai Magyarország első címerét Somogy vármegye kapta 1498-ban II. László királytól. A címer központi eleme egy szőlőfürtöt tartó kar, ez ma is BB márka címerének része. A királyi adománylevél szerint ezen a vidéken olyan bőségben van bor, hogy Somogy vármegyét az ország leggazdagabb vármegyéihez kell sorolni. Ám a 150 éves török hódoltság visszavetette a szőlő és borkultúrát. Ezt követően egy új fejlődési szakasz indult el egész Európában.
Hogyan készül a bor?
Fehérbor:
A fehérbort a szőlő szüret utáni azonnali kipréselésével készítik. Így az erjedéskor – a szőlő szilárd részeitől elkülönítve – már csak a must van az erjesztőtartályban. Egyes illatos fajtáknál a zúzott szőlőt pár órán át héjon áztatják, így abból zamatanyagok oldódnak a mustba. A mustot hűtik, ülepítik és alacsony hőmérsékleten erjesztik, így megőrzi a szőlő eredeti illat- és zamatanyagait. A kierjedt bort fejtik, szűrik, tisztítják.
Rosé:
A rosét kékszőlőből készítik, a fehérbornak megfelelő technológiával. A leszüretelt kékszőlőt rövid ideig héjon áztatják. Ennek az időnek a hosszától függ, hogy milyen intenzív lesz a bor színe. A rövid héjon áztatás után a cefrét kipréselik, a fehérbornak megfelelően kierjesztik, és bort készítenek belőle.
Vörösbor:
A vörösborok a kékszőlő leszüretelése után héjon erjesztéssel készülnek. A szőlő a kocsány eltávolítása és a zúzás után erjesztő tartályokba kerül, ahol a szőlő cukortartalma az erjedés során alkohollá alakul át. Ezzel egy időben a tartályban lévő szőlőhéjakból kioldódnak a színanyagok és más zamatanyagok. Az erjesztés végén a szőlő szilárd részeit kipréselik, majd fejtések, derítések és szűrések során készül el a vörösbor.
Nyitvatartás
Jelenleg a látogatás átépítés miatt szünetel!
További információk
Borkostólás: igen
Borbemutató: igen
Bortúra: Nem
Étkezési lehetőség: Nem
Szállás lehetőség: Nem
Rendezvényszervezés: Nem
Borvásárlás: igen