a’ Capella Szőlőbirtok Családi Borműhely
» Borászatok (13)
» Borházak (14)
» Pincék (13)
» Pincészetek (13)
Áttekintés
Ábrahámhegy, Szent István völgyi út 11. Ábrahámhegy, Szent István völgyi út 11. Ábrahámhegy, Badacsonyi borvidék, Balaton borrégió, Magyarország 8256Egy pici, az 1900-as évek elején épült boltíves kőpince, döngölt föld padlóval. Rejtett már sok mindent: bort kiváló és gyenge évjáratból, krumplit, répát, zöldségeket, de a történelem viharai elől menedéket remélő őseinket is.
telefon: telefonszám megtekintése+36 20 935 2378
weboldal: www.acapellabirtok.hu
e-mail: e-mail küldése
Részletes bemutató, ismertető
Az „a capella”, hangszeres kíséret nélküli kórusmű. (A szó eredete szerint valójában inkább "templomi elődadásmódra" utal, ám a zenetörténészek régóta harcosan vitáznak arról, hogy vajon ez valóban mindennemű hangszer mellőzését jelentette, vagy inkább azt, hogy a hangszeren kíséretként az énekszólamot játszották, annak mintegy megerősítéseként).
A szó írásmódja néha vitákat vált ki. Az „a cappella” (két „p”-vel) a mai olasz írásmód szerint helyes, az „a capella” (egy „p”-vel) a középkori latin formának felel meg. A „capella”, mint kápolna jelentése később „elfelejtődött” a latin nyelvben, és mai szóhasználatban a "Capella" leginkább a szekeres csillagkép egyik legfényesebb csillagának a neveként ismert. Ma már az "a cappella" a gyakrabban előforduló forma, de érdekesség, hogy az 1893-as kiadású A Pallas Nagy Lexikona-ban még egy „p”-vel szerepel.
Számunkra az A'CAPELLA név utal a borász hangmérnök, zenész múltjára, illetve az Ábrahámhegy településkép részéhez szervesen tartozó kápolnákra, de szimbolizálja a borkészítés kézműves jellegét is, és egyben kifejezi ambíciónkat, hogy kimagasló minőségű borokat készítő borműhelyt teremtsünk.
Emblémánkban –, mely Barabás Imre Leó kiváló munkája – Ábrahámhegy három kápolnájának homlokzata jelenik meg.
Hogy miért is kedvelhette meg az ókorban a Badacsony környékét Probus császár (i.e. 280. körül) a provinciális Pannóniában? Nos, talán azért, mert második otthonára talált az Itáliához nagyon hasonló klímájú, szubmediterrán vidéken. A Balaton fényvisszaverő, hőmérsékletet kiegyenlítő, és páratartalmat szabályozó hatása, a vulkanikus eredetű alapkőzet, a napsütéses órák száma, a lejtők déli kitettsége mind hozzájárulhatott honvágyának erős felkorbácsolásához.
Bár Ábrahámhegy csak bő óra járóföldre van a Badacsony bazaltorgonáitól, mégis jelentős – a borok személyiségjegyeiben is megnyilvánuló – különbségeket sorakoztat fel. Talaja nem vulkanikus eredetű, hanem permi vörös homokkőre rakódott, egykori tengeri üledékekkel dúsított, karbonátos pannonagyag. A karéjszerűen elhelyezkedő, 200-300 méter magasságú hegyekkel övezett „katlan” jelentős védelmet nyújt a jeges viharokat is hozó, uralkodó északi szelek ellen. A gerinceket átszelő Burnót-pataknak és a Balaton hatalmas víztömegének hála az ültetvényeket fülledt melegben szellőztető állandó légmozgás is biztosított. Ez nem csak a növényvédelemben komoly fegyvertény, hanem közrejátszik abban is, hogy Ábrahámhegy hőmérsékleti átlaga kb. 1 oC-kal alacsonyabb a badacsonyi értékeknél.
Mindezek kedvezőek a jó savgerincű, markáns, férfias borok előállításához, kiegészítve a szubmediterrán jellegű, testes, tüzes, ásványos karaktert.
Ábrahámhegyen, egyedi mikroklimatikus környezetben az egyik legkiválóbb adottságú, déli kitettségű dűlőben, a Szilvádi dűlőben, jelenleg 1 hektár területről biztosítjuk családi borműhelyünk részére a szőlő alapanyagot. Itt a nap felkeltétől nyugovóra téréséig simogatja a fürtöket. Ez ideális körülményeket biztosít a Pinot blanc mellett a hosszabb tenyészidejű Zeusz, Rajnai rizling, Olasz rizling fajtáknak. Választásunkat továbbá a borászati szempontból sokrétűen használható alapanyag, valamint a badacsonyi tradíció is motiválta. Az utóbbi időben szélsőségeket felmutató vegetációs csapadékeloszlást pedig termesztéstechnológiával, mikroteraszos, szintvonalas sorirányú telepítéssel, valamint gondozott sajátgyomflórás takarónövényzettel fedett sorközműveléssel kompenzáljuk. Frissen termőre fordult ültetvényünket 2,6 x 0,8 m-es térállással, középmagas kordonon Guyot metszéssel, 5-6 rügy/m2 terheléssel műveljük. A 2000-es évek elejétől aktív tőkék pedig nagyobb tenyészterületről (3,3 x 1,1 m), hasonló terhelés mellett érlelik termésüket.
Badacsony környékén a szőlészeti hagyományok kezdete a kelta időkre, valamint első fénykora Probus római császár uralkodásának idejére datálható. Ábrahámhegy szőlőskertjei letűnt történelmi korok munkás hétköznapjainak lenyomatai. Mit jelent számomra a múlt vincelléreinek tisztelete? Meghajlok előttük. Képletesen és valójában is. A múlt elbeszélésének mozaikjai egy karnyújtásnyira vannak tőlünk, csak le kell hajolni és összegyűjteni azokat. Újratelepítésünk során a földforgatások több száz kisebb-nagyobb cserépdarabot hoztak felszínre. Ezeket persze csak akkor veszi észre az ember, ha megfelelő közelségbe, mondhatni intim kapcsolatba kerül a termőfölddel. Mivel az ifjonc oltványok igencsak igénylik a gondos törődést, ezért számtalanszor jártuk végig ültetvényünket miközben közelebbi-távolabbi múltból származó használati tárgy maradványokkal gazdagodtunk. Aki érti az ereklyék nyelvét, annak ezekből történelmi korokon átívelő életutak rajzolódnak ki.
Egy pici, az 1900-as évek elején épült boltíves kőpince, döngölt föld padlóval. Rejtett már sok mindent: bort kiváló és gyenge évjáratból, krumplit, répát, zöldségeket, de a történelem viharai elől menedéket remélő őseinket is. Köré épült hajdanán a kicsi kőház is, és ez ad magyarázatot arra, hogy kerülhetett be a pinceajtó a spájzba. Nagymama elbeszéléseiből tudjuk, hogy bejárata előtt forrás bugyogott, mely akkoriban a konyhát látta el friss ivóvízzel. Ennek kikövezett nyomait megtaláltuk, mikor a döngölt földet régi padlástégla burkolatra váltottuk. Ebben a "szentélyben" készülnek fel boraink a fogyasztókkal való nagy találkozásra.
A palackozott tételek elkülönített, klimatizált helyiségben pihennek, az igényesen újjáépített, valaha tyúkólként (sic!) szolgáló kőépületben.
A jövő? Hát… Igen, vannak álmok, és szorgalmasan dolgozunk, hogy mielőbb tervekké, majd valósággá váljanak...
2010-ben Szigligetről, az egykori urasági Purgly-pince hagyatékából vásároltuk a múlt század elejéről származó hagyományos fakosaras nyomóprést. A Schottola Ernő (nevéhez fűződik az egykori gumigyár elődjének, a Magyar Ruggyantaárugyár Rt. megalapítása) budapesti gépgyárában készült 300 literes, öntöttvas sajtó nemcsak míves kivitele miatt, hanem a ritkaságnak számító ún. francia mechanikája miatt is igen kedves nekünk.
További információk
Borkostólás: Nem
Borbemutató: Nem
Bortúra: Nem
Étkezési lehetőség: Nem
Szállás lehetőség: Nem
Rendezvényszervezés: Nem
Borvásárlás: igen