MagyarEnglishEspañolFrançaisDeutsch

Képtár

Etyek-Budai borvidék

Etyek-Budai borvidék

Publikált: 14/09/2012 közzétette: hu.wikipedia.org

» Borvidékek

Történelme:

Az Árpád-házi királyok alatt már virágzott itt a szőlőtermesztés, és az itt élő emberek megélhetésének fő forrásává vált. Sok szerb (rác) telepedett le ezen a környéken. Ennek köszönhetően a török hódoltság után főleg a vörösbor készítése volt túlsúlyban. 1830 körül a nagyvárosokban a lakosság inkább a fehérbort kereste, így a budai vidéken is arra kényszerültek, hogy egyre több fehérborszőlő fajtát szaporítsanak. A 19. század végétől a Törley-család híres pezsgőihez szükséges fehérbort is e térségben termelték.

Körzetei:

Etyek
Buda
Velence

Klímája és borai:

Évi átlagos hőmérséklete az országos átlagnál kissé alacsonyabb, viszonlag szeles vidék, a csapadkellátottsága megközelíti az országos átlagot. Az adottságok lehetővé teszik a korai szüretelésű pezsgőalapborok készítését. A borok nagy része nem túl testes, reduktív, száraz bor.

Jellemző szőlőfajták:

Chardonnay
Királyleányka
Muskotály
Olaszrizling
Rajnai rizling
Sauvignon blanc
Cabernet franc
Kékfrankos
Zweigelt
Pinot noir

Ismertebb borai:

Etyeki chardonnay
Telki királyleányka
Etyeki muskotály
Etyeki olaszrizling
Etyeki rajnai rizling
Budai sauvignon blanc

Értékelés