Képtár
Etyek-Budai borvidék
Publikált: 14/09/2012 közzétette: hu.wikipedia.org
Történelme:
Az Árpád-házi királyok alatt már virágzott itt a szőlőtermesztés, és az itt élő emberek megélhetésének fő forrásává vált. Sok szerb (rác) telepedett le ezen a környéken. Ennek köszönhetően a török hódoltság után főleg a vörösbor készítése volt túlsúlyban. 1830 körül a nagyvárosokban a lakosság inkább a fehérbort kereste, így a budai vidéken is arra kényszerültek, hogy egyre több fehérborszőlő fajtát szaporítsanak. A 19. század végétől a Törley-család híres pezsgőihez szükséges fehérbort is e térségben termelték.
Körzetei:
Etyek
Buda
Velence
Klímája és borai:
Évi átlagos hőmérséklete az országos átlagnál kissé alacsonyabb, viszonlag szeles vidék, a csapadkellátottsága megközelíti az országos átlagot. Az adottságok lehetővé teszik a korai szüretelésű pezsgőalapborok készítését. A borok nagy része nem túl testes, reduktív, száraz bor.
Jellemző szőlőfajták:
Chardonnay
Királyleányka
Muskotály
Olaszrizling
Rajnai rizling
Sauvignon blanc
Cabernet franc
Kékfrankos
Zweigelt
Pinot noir
Ismertebb borai:
Etyeki chardonnay
Telki királyleányka
Etyeki muskotály
Etyeki olaszrizling
Etyeki rajnai rizling
Budai sauvignon blanc