MagyarEnglishEspañolFrançaisDeutsch

Képtár

 

Borút kassától Miskolcig

Publikált: 08/10/2012 közzétette: Turizmusonline.hu (Mentusz Károly)

» Hírek a bor világából

A "Partnervárosok együttműködésének fejlesztése a történelmi Tokaji Borút mentén" című projekt október 1-jén indult - tudtuk meg Hegedűs Dórától, a Miskolci Városfejlesztési Kft. projektmenedzserétől -, amely a tervek szerint 2014 szeptember 30-án zárul. A kassaiak már korábban közös borutat működtettek a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Abaújszántóval és 2011-ben a miskolci, illetve a kassai önkormányzat - egy másik projekt keretében - közös összefogással sikeresen fejlesztette mindkét városban levő vadasparkot. Így adott volt, hogy a korábbi elismert együttműködésnek köszönhetően a borút kibővítésére a miskolci városvezetést kérték fel.

Tavaly októberben a miskolci, a kassai és az abaújszántói önkormányzat közös pályázatot nyújtott be a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013. keretében megvalósuló közös borút projekt támogatására. A pályázat eredményesnek bizonyult és a tervezett két év alatt 137 millió 200 ezer forint értékű fejlesztést valósítanak meg. Ezzel is elősegítik, hogy minél több vendég ismerhesse meg a magyar-szlovák határ két oldalán működő sajátos borkultúrákat. Különböző programokat, rendezvényeket szerveznek, melyekre mind a három városba várják majd az érdeklődőket. A fő cél az, hogy ezzel is növeljék a vendégek számát, építve az érintett borkultúrák, illetve a helyi értékek, a természeti szépségek megismertetésére.
Hegedűs Dóra azt is elmondta, hogy Miskolc úgy kapcsolódik ehhez a projekthez, hogy az avasi városrészben levő történelmi pincesoron - ahol jelenleg is működő pincék vannak és ahol különböző borokat tárolnak -, lehetővé teszik az ideérkező vendégeknek, hogy a jövőben a három város közös együttműködésével ezeket a helyi értékeket megismerhessék. Színvonalas rendezvények, borkóstolók kíséretében kellemesen tölthessenek el néhány napot Miskolcon. Ugyanakkor arra is törekednek, hogy a kassai és az abaújszántói pincészetek is bemutatkozhassanak a borsodi megyeszékhelyen az együttes programok keretében. Az elképzelések szerint pedig Miskolc is részt vesz a Kassa és Abaújszántó projekt keretében megvalósított hasonló eseményeken.

Értesülésünk szerint a közös borút projektre vonatkozó támogatási szerződést hamarosan megkötik és elkezdődhet a munka. Ennek részeként már 2013-ban és 2014-ben együttesen tartanak majd rendezvényeket. Miskolc és Kassa egyébként jelenleg is szoros kapcsolatok ápol egymással. Nemrég például partnerségi megállapodást kötött a két város. Ezzel is igyekeznek elősegíteni, hogy a különböző fórumokon, eseményeken bemutassák egymás értékeit. Ilyen volt például az idén ősszel megrendezett Miskolci Sörfesztivál, ahol Kassa volt a díszvendég. Nemrég pedig Budapesten a várban rendezett Turisztikai főszezon című kiállításon Miskolc és a szlovák nagyváros közös standon hívta fel értékeire az érdeklődők figyelmét. Az együttműködés keretében jövőre Miskolc is részt vesz több olyan rendezvényen, amelyek az Európa Kulturális Fővárosa címet elnyert Kassán tartandó eseménysorozathoz kapcsolódnak.

Értékelés