Warning: session_start() [function.session-start]: Cannot send session cookie - headers already sent by (output started at /web/kszk/wineroutes.hu/www/article/print.php:95) in /web/kszk/wineroutes.hu/www/includes/views/view_article_detail_50.php on line 21

Warning: session_start() [function.session-start]: Cannot send session cache limiter - headers already sent (output started at /web/kszk/wineroutes.hu/www/article/print.php:95) in /web/kszk/wineroutes.hu/www/includes/views/view_article_detail_50.php on line 21

Képtár

Kőszeg-Vashegy borút

Kőszeg-Vashegy borút

Publikált: 14/09/2012

» Borutak

A Kőszeg-Vashegy Borút:

Hazánk legnyugatibb borvidéke a Soproni Borvidék, mely Győr-Moson-Sopron megyében a Sopron-hegység előhegyeinek oldalán, a Fertő-tavat szegélyező dombsor és a Sopron-Vasi-síksághoz tartozó Ikva sík lejtőin, valamint Vas megyében a Vas-hegy és a Kőszeghegyalja lankáin alakult ki. A borvidékhez két körzet tartozik: a soproni és a kőszegi. Az osztrák határ közelsége miatt igen sok turista keresi fel ezt a borvidéket. Kiváló fehér- és vörösborait a magyar és a külföldi turisták is kedvelik. A Soproni valamint a Kőszeg-Vashegyi Borút kialakítása nagymértékben segíti a borkultúra fejlesztését.
A továbbiakban ismerkedjünk meg részletesebben az egyedülálló értékeket rejtő vidéken haladó Kőszeg-Vashegy Borúttal, melynek központja természetesen „az Alpokalja ékszerdoboza”-ként is emlegetett Kőszeg.

A kőszegi borászok összefogásával jött létre a Kőszegi borút, mely a városi és környéki szölöterületeket, pincéket köti össze és mutatja be. Az egész napos program keretében a borászok a pincéikben várják a vendégeket. A pincék egyénileg is felkereshetők, vagy a 10.00 órakor induló csoportokhoz csatlakozva borkóstolóval, ebéddel egybekötött programon vehetnek részt az érdeklődők. 

Borút: a kőszegi szőlőterületeket és borászokat bemutató tanösvény.

Szőlő Jövésnek Könyve Kőszeg, Jurisics-vár, Városi Múzeum,.



A Kőszeg-Vashegy borút települései:

A borút felöleli e táj borkultúrával kapcsolatos hagyományait. A tradíciókra épülő turisztikai programok létrehozói először megfigyelték a meglévő értékeket, melyek évszázadokon keresztül meghatározták az itt élő emberek életét, majd ennek meglelően alakították ki a borút állomásait, melyek: Kőszeg - Cák - Velem - Bozsok - Felsőcsatár - Vaskeresztes.

1) A borút kezdete Kőszeg, ahol a régi buschenschankok (kapáskocsmák) hangulatát idéző környezetben kóstolhatják a vendégek a helyi gazdák testes, bíborszínű vörösborait. A pincék elsősorban a város területén találhatók, ahol a porichterek szívesen fogadják a borkedvelőket, bemutatják a helyi szőlőtermesztés hagyományait, s kínálják jófajta nedűiket. A borok bíborvörös színe, friss gyümölcsillata, csillogása, tiszteletet parancsoló testessége harmonizál gerinces savaival, férfias cseranyagaival, hosszú, hűvös nyeletével.

2) A várost dél felé elhagyva először Cákra érkezünk. Az Alpok nyúlványai közt megbúvó festői kis falu egyedülálló kincset őriz: a műemlékpincéket, amelyek szőlő, gyümölcs és bor tárolására szolgáltak. A hét zsúpfedeles épületből álló pincesor a múlt század népi építészetéről ad képet, ahol borkóstolóra, szalonna- és gesztenyesütésre is lehetőség nyílik.

3) A következő falu a Kőszeghegyalja gyöngyszemeként is emlegetett Velem. A település jelképe a falu szélén látható műemlék vízimalom, melyet mindenképpen érdemes felkeresni útközben, akárcsak a zöld lombok közt fehérlő Szent Vid kápolnát a „kultúrák hegyén”, melynek lankáit már 3000 éve, a késő bronzkorban is lakták.

4) Velemet elhagyva a festői Bozsokra jutunk. E két falu közt haladva érthetjük meg igazán a táj szerelmeseit. A 13. században épült bozsoki Sibrik-kastély akár emblémája is lehetne a vidéknek. A 13 holdas őspark mélyén megbúvó késő reneszánsz kis vadászkastély parkjában sétálva úgy érezhetjük, mintha kiléptünk volna a 20. századból. Az Írottkő Natúrpark szlogenje - „Határtalan természet - ezeréves kultúra” - még érthetőbbé válik, ahogy az egykori pincéből kialakított Határmenti Vigadó felé haladunk. A fogadóból gyönyörű látvány nyílik a falura és a szomszédos Ausztria tájaira. Az épület a borút kiemelt állomása, hiszen a tájjellegű borokhoz ún. kapásmenüt is kínálnak.

5) A borút végpontja a Vashegy, a felsőcsatári és vaskeresztesi szőlőhegyek világa. A hegy borkultúrája szervesen kapcsolódik a Kőszegi-hegység nagy hagyományú borvidékével. Az odavezető úton a gazdák borainak színére utaló piros és fehér szalagokkal díszített csokrok és táblák csalogatják az utazókat, akiket a gazdák családias, századelős hangulatú pincéikben különleges zamatú vashegyi borokkal, fatányérossal fogadnak.
Aki pedig a borozgatás mellett át akarja érezni a hely szellemét, ajánljuk figyelmében a felsőcsatári Sándor Buschenschank feletti dombon kialakított Vasfüggöny-múzeumot és a szépséges Mária-kápolnát. A kápolna köré legendák szövődtek, melyekről poharazgatás közben a helybeliek szívesen mesélnek. A kápolna felől festi panoráma tárul a látogató elé, a hegyen látható közel 100 éves pincék csatári kőből készültek.

6) A Pinka patak mentén haladva Vaskeresztesre érkezünk. A századelő hangulatát idézik a szőlőhegyi pincék. Csaknem valamennyi portán kapható a vashegyi kékfrankos. Érdemes felkeresni a Judit Buschenschankot, mely szintén egy olyan családi vállalkozás, ami borral, házias hideg ételekkel várja a vendéket.

Jellegzetes szőlőfajták:

A kőszegi szőlőhegyek ma is virulnak, évről évre növekszik rajtuk a szőlő, szebb termést hozva, megőrizve a kőszegi bor jó hírnevét. A hűvös klímájú kőszegi területeken a vörösborok az uralkodók. Legelterjedtebb a Kékfrankos, egyes gazdák barrique bort is kínálnak. Kedvelt még az előbb érő, lágyabb Zweigelt, mind népszerűbb a Blauburger, lágyabb savaival, gyümölcsös ízével. Kiegészítő fajták: Cabernet, Merlot, Olaszrizling, Rizlingszilváni, Zalagyöngye, Veltelini, Chardonnay. De a fehérborok mellett kóstolhatunk Rosét is, mely - ahogy tartják - a hölgyek kedvence.
A vashegyi Kékfrankos a kőszeginél is markánsabb, keményebb savaival, férfias cseranyagtartalmával, valamint mélyvörös, a rubintnál is sötétebb árnyalatával tűnik ki. Kedvelt fajták még a Zweigelt és a Kékportó. A vashegyi vörösborokat magas vastartalmuk miatt ajánlják étvágytalanság, vashiány és vérszegénység esetén.

Az „ezeréves kultúra” megőrzése – kőszegi borünnepek:

A kőszegi kistérségbe érkezők szinte minden évszakban találnak itt rendezvényeket. Egész évben minden hétvégén más-más tematikájú programot ajánlanak: minden hónap első hétvégéjén természetjáró túra, második hétvégén kulturális séta, harmadik hétvégén kerékpártúra, negyedik hétvégén borút program várja az érdeklődőket. A hagyományos nagy rendezvények többsége természetesen valamilyen jellegzetes helyi termékhez - pl. borhoz, gesztenyéhez - kötődik.


A hívogató borospincék:


A kőszegi borászat hagyományai szinte a várossal egyidősek, a városban ma is több családi pincészet működik. A pincék látogathatók egyénileg és csoportosan is - csoportoknál előzetes bejelentkezés szükséges. Vegyük hát sorra a bőséges kínálatot!

Alasz Pince - Alasz László 
• Az Utolsó Kapáshoz Borozó - Stefanich Kornél
• Cserkuti Pincészet - Cserkuti István 
• Horváth Pincészet - Horváth Károly 
• Jagodics Pince - Jagodics Tamás 
• Judit Buschenschank 
• Láng Pincészet - Láng József 
• Sándor Buschenschank
• Szőlőtermelők és Borértékesítők Szövetkezete
• Tóth Pincészet 

A hagyományok ápolása:


A Kőszeg-Vashegy Borút területén számos egyesület működik, melyeknek elsődleges céljuk a helyi szőlőművelési és borkészítési hagyományok megőrzése.

Kőszegi Borbarát Hölgyek Egyesülete:


Az egyesület 1999-ben jött létre 28 lelkes és aktív, szőlészetet és borászatot kedvelő hölgy tagból. Az egyesület célja a kulturált borfogyasztás népszerűsítése, összekötve a gasztronómiával, a kőszegi és hazai borok megismertetése hazánkban és külföldön, szőlészeti és borászati hagyományok ápolása, programok szervezése. Az egyesület szervezi a kőszegi szüret idején a borkirálynő választást, novemberbe a Borbált és az ehhez kapcsolódó Bormester választást, valamint minden évben ún. Hölgyek borát választanak. A szervezet aktívan részt vesz a helyi rendezvényeken és más országos és nemzetközi borászati programokon.

Európai Borlovagrend:

2003-ban alakult Vasszécsényben az Európai Borlovagrend Magyarországi konzulátusa, amelynek része a kőszegi lovagi szék. A lovagrend célja, hogy kulturális és társasági területen tevékenykedjen, nemes célja a bor méltatása és ismertetése, a kulturált borfogyasztás népszerűsítése. A rend tagjai az európai értékrendet képviselik, fontosnak tartják a szociális, karitatív tevékenység támogatását. A rend jelmondata: „In honorem Dei et in honorem Vini”. A lovagrendbe kerülésnek szigorúak a feltételei, Kőszegen jelenleg 14 tagja van.

Kőszegi Borbarátok Egyesülete:

A szervezet 1998-ban alakult meg 24 taggal. Célkitűzéseik között szerepel a kőszegi szőlőtermők érdekvédelmével kapcsolatos feladatok ellátása, a város és környékén termelt bor piaci értékesítésének elősegítése, a szőlő és bortermeléshez fűződő hagyományok ápolása, a kulturált és minőségi borfogyasztás előtérbe helyezése. A szervezet közreműködik a helyi borversenyek lebonyolításában és a szakmai programok szervezésében.

Kőszeg és Környéke Hegyközség:

A hegyközség 1998-ban alakult meg 396 taggal, mintegy 70 hektár szőlőterülettel. A hegyközség célja a területen lévő szőlőművelés előremozdítása, a bortermelés színvonalának emelése, a piacképesség javítása. Emellett a minőség és érdekvédelem is jelentős szerepet kap tevékenységükben. A hegyközség szaktanácsadással segíti tagjait, és figyelmet fordít a jogszabályban előírtak helyes betartására.

Gasztronómiai kitérő:

Az Írottkő Natúrpark területén hagyományosan terem a fekete áfonya. A különlegesen finom és egészséges gyümölcs kedvelői számára július közepén áfonya-túrát szerveznek a Kőszegi-hegység erdeiben szalonnasütéssel.
Kőszeg közelében található az ország egyik legnagyobb szelídgesztenye erdeje. A velemi Gesztenyeünnepet minden év októberének első hétvégéjén rendezik a Velemi Népművészeti Alkotótábor területén. A Kőszegi-hegység jellegzetes gyümölcsét nyílt lángon sütik aranybarnára. Az illatos sült gesztenye mellett gesztenyemézet, gesztenyés süteményeket, kőszegi bort, mustot is kóstolhatnak a résztvevők. A kétnapos program során az alkotóház műhelyei nyitva állnak, kézművesvásár, kulturális program várja az érdeklődőket.
Kőszegen készítik régi hagyományos receptek alapján a Mátyás király esküvőjéről ismert reneszánsz süteményt, a grillázstortát. Csak olajos magvakat (dió, mák, mogyoró) és tojásfehérjét tartalmaz, nem használnak hozzá semmilyen színező és egyéb mesterséges anyagot. Grillázstortát, valamint fantáziadús díszítésű mézeskalácsot és sós süteményeket vásárolhatunk.


Hegyalja úti barokk pincék

Zwinger Bormúzeum


 

Értékelés