Warning: session_start() [function.session-start]: Cannot send session cookie - headers already sent by (output started at /web/kszk/wineroutes.hu/www/article/print.php:95) in /web/kszk/wineroutes.hu/www/includes/views/view_article_detail_50.php on line 21

Warning: session_start() [function.session-start]: Cannot send session cache limiter - headers already sent (output started at /web/kszk/wineroutes.hu/www/article/print.php:95) in /web/kszk/wineroutes.hu/www/includes/views/view_article_detail_50.php on line 21

Képtár

 

Száz éves a bikavér, kezdődik a szüret Egerben!

Publikált: 13/09/2012 közzétette: turizmus.com Panoráma Buletin

Száz éves a bikavér, kezdődik a szüret Egerben!

 

Az idei egri szüreti rendezvény hangsúlyos eleme, hogy idén 100 éves az Egri Bikavér Szabályzat. 1912-ben jelent meg először a bikavért adó szőlőfajták leírása, mely Grőber Jenő egri szőlősgazda nevéhez köthető.

 

Szeptember 21-én, pénteken délután a szőlőáldásra várva, a Bazilika előtt felsorakoznak a város és a hegyközség elöljárói, valamint a helyi hagyományőrző együttesek, a jelmezesek, csőszök, vödrös asszonyok, puttonyos férfiak. Ott lesznek az Egri Borbarát Hölgyek, az Európai Borlovagrend Bikavér Legátusa, és százráncú köpenyükben az Egri Fertálymesteri Testület tagjai is. A menet körbemegy a pincesor előtt, folyamatosan meg-megállva, kóstolgatva a pincék borát. A Szépasszony-völgyben 12 befogadó pince lehetőséget ad a nem a völgyben működő egri borászatoknak is a kóstoltatásra. 
A szeptember 21-22-i Egri Szüreti Fesztiválon a pincéknél borbemutatók, kóstoltatások, vetélkedők zajlanak, a színpadokon pedig a kulturális műsoroké a főszerep.

Értékelés